Beidou

Het Beidou-navigatiesysteem is een project van de Volksrepubliek China om een onafhankelijk satellietnavigatiesysteem te ontwerpen. "Beidou" is de Chinese naam van het sterrenbeeld "Big Dipper" de "grote scheplepel" die wij "Grote Beer" noemen. 

Beidou 1A is gelanceerd op 30 oktober 2000 en Beidou 1B volgde op 20 december 2000. China heeft plannen om het systeem uit te breiden met een tweede paar, waarvan de Beidou 2A op 24 mei 2003 in een baan om de aarde is gebracht. Op 23 februari 2007 is de vierde satelliet (3A) succesvol gelanceerd.

De vierde Beidou navigatie satelliet dient als reserve satelliet voor het Beidou satelliet experimenteel navigatie systeem en zal mogelijk de eerste Beidou satelliet vervangen waneer dat nodig is, om zo de continuĆÆteit van weersvoorspellingen, navigatie en positie informatie, dag en nacht, te kunnen garanderen.

Experts zeggen tevens dat China bezig is met het Compass Navigation Satellite System, dit op basis van het experimentele Beidou satellietnavigatiesysteem. Het Compass systeem zal in 2008 volledig operationeel zijn en aan de behoefte aan satelliet navigatie kunnen voorzien voor klanten in China en haar regio's. 

Het Beidou satelliet systeem van China zal uiteindelijk dus uitgroeien tot een wereldwijd navigatie en positie systeem.

Het Compas systeem zal voornamelijk voor commerciƫle doeleinden gebruikt worden en zal actuele navigatie en positie services gaan leveren aan onder andere transport, meteorologie, olie bedrijven, bosbrand bewaking, ramp voorspellingen, telecommunicatie en openbare veiligheid.

In tegenstelling tot de systemen GPS, GLONASS en Galileo, die globale positionering bieden, gebruikt Beidou satellieten in een geostationaire baan. Dit betekent dat het systeem geen grote hoeveelheid satellieten nodig heeft, maar beperkt het dekkingsgebied tot het gebied waar de satellieten zichtbaar zijn.

China is ook deelnemer in het Galileo-project.