Route navigatie

Een routenavigatiesysteem is apparatuur waarmee instructies (visueel en/of met een stem) te verkrijgen zijn over de te volgen route naar een bestemming. Deze satellietnavigatiesystemen kunnen worden uitgevoerd als inbouw- (voornamelijk in auto's), of als draagbaar systeem. Daarnaast zijn tegenwoordig veel mobiele telefoons (smartphones) geschikt om ook als routenavigatiesysteem te functioneren.

De inbouwsystemen worden vaak gecombineerd met een autoradio. De draagbare systemen kunnen worden gebruikt door wandelaars, fietsers, motorrijders (gemonteerd op een speciale beugel) en schippers.

Bekende merken zijn TomTom, Garmin, Sygic, Mio Technology, Medion, Pioneer, NAVIGON, MapSonic en VDO Dayton.

Een navigatiesysteem moet beschikken over zeker vijf elementen:

  • een plaatsbepalingssysteem;
  • een systeem voor het inlezen en verwerken van de (infrastructuur)gegevens;
  • een routeplanner, dat wil zeggen een computerprogramma dat een gewenste route tussen twee punten bepaalt (vaak de kortste of snelste)
  • een invoermogelijkheid zoals toetsenbord, knoppen of aanraakscherm
  • een display voor de presentatie van de resultaten en het geven van visuele aanwijzingen en/of een luidspreker voor het geven van auditieve aanwijzingen.

De plaatsbepaling wordt vrijwel altijd gedaan door toepassing van het Global Positioning System (GPS) en/of Glonass in combinatie met map-matching-technieken, waarbij de locatie op de kaart teruggevonden wordt. Ingebouwde systemen gebruiken soms eveneens traagheidsnavigatie, zodat het systeem ook blijft werken als er tijdelijk geen GPS-ontvangst is, bijvoorbeeld in tunnels of tussen hoge gebouwen.

Vaak is er, naast de route-informatie, ook andere geo-informatie beschikbaar, zoals de locatie van het dichtstbijzijnde tankstation, restaurant enzovoorts. Deze locaties worden Nuttige Plaatsen genoemd, ook is de Engelse benaming POI (Points Of Interest) in gebruik.

Bij gebruikmaking van een mobiele internetverbinding hoeven de kaartgegevens en het programma voor het berekenen van de route niet in het apparaat zelf te zitten. Er kan dan ook actuele weer- en verkeersinformatie beschikbaar zijn (dit laatste kan ook met een TMC-functie of veel vaker via het mobiele data netwerk).

Voor zover het niet gaat om een smartphone kan eventueel ook via Bluetooth en een mobiele telefoon een koppeling met internet worden gerealiseerd.

Soms heeft een routenavigatiesysteem aanvullend een dvd-speler of een cd-speler.